Turnee de poveste în parcurile bucureștene • Septembrie 2021

Turnee de poveste în parcurile bucureștene

4 septembrie, ora 17:00 • Foișorul din Parcul Kiseleff

FLAUTUL FERMECAT • Ion Bogdan Ștefănescu
& FLAUT POWER • Salomeea Lois Bodea, Carina Boanță și Mihai Vaida
Incredibil, dar adevărat! Don Giovanni și Flautul fermecat

Incredibil, dar adevărat! Don Giovanni și Flautul fermecat este un spectacol de muzică și poezie articulat pe textele și poemele lui Ion Bogdan Ștefănescu, în rostirea autorului care interpretează alături de discipolii săi, Carla Maria Stoleru, Lorena Palade și Mihai Vaida, cele mai cunoscute arii din operele lui W. A. Mozart, duete realizate chiar de către compozitor pentru saloanele princiare ale vremii. Cele două opere mozartiene sunt despărțite prin creația binecunoscutului compozitor român, Dan Dediu, care a compus, special pentru acest spectacol, o lucrare plină de umor, inspirată de o celebră temă mozartiană – Cartoon variations on a theme by Mozart.

 

Flautistul Ion Bogdan Ștefănescu este solist al Filarmonicii ”George Enescu”, Prof.univ.dr. la Universitatea Națională de Muzică din București și, totodată, membru al Uniunii Scriitorilor din România și laureat al premiului ”Cartea anului de poezie 2016”, premiu acordat de Filiala de Poezie București a Uniunii Scriitorilor din România. Iar cei trei discipoli ai săi sunt recunoscuți de lumea muzicală ca fiind unii dintre cei mai titrați flautiști ai generației lor, cu o activitate concertistică bogată în diverse formații camerale și simfonice de prestigiu ale României.

Ion Bogdan Ștefănescu – flaut

Ion Bogdan Ștefănescu este solist al Filarmonicii ”George Enescu”, profesor la catedra de flaut din cadrul Universității Naționale de Muzică București și solist la Filarmonicii ”Banatul” din Timișoara.

 

Este doctor în muzică din anul 2002, când a obținut înalta calificare profesională, la Universitatea de Muzică din București, cu lucrarea intitulată „Tehnici și timbralități arhaice în creația contemporană pentru flaut” avându-l ca profesor îndrumător pe compozitorul Octavian Nemescu. În anul 1995 a obținut diploma de „Master of Music” la Universitatea Illinois din Urbana-Champaign, SUA, unde l-a avut ca profesor pe renumitul flautist englez Alexander Murray. În 1993 a absolvit Universității Naționale de Muzică din București, Facultatea de Interpretare Muzicală – secția Flaut – la clasa prof. Virgil Frâncu. De asemenea s-a specializat cu cei mai importanți flautiști ai lumii precum James Galway, Alain Marion și Wolfgang Schultz.

 

Este laureat al mai multor concursuri naționale și internaționale și a primit, de asemenea, importante și onorante distincții pentru meritele sale artistice: Premiul de excelență ”Constantin Brâncuși” oferit de Marea Lojă Națională din România în parteneriat cu Academia Română, 2018; ”Diploma și medalia de excelență” acordate de UNIMIR pentru interpretarea Concertului de A. Jolivet în cadrul celei de a XXI-a ediție a Festivalului ”George Enescu”, 2013; “Meritul Cultural” în grad de Cavaler, medalie conferită de Președintele României, 2011, Premiul Uniunii Compozitorilor pentru interpretare, acordat formației camerale “Trio Contraste”, al cărui membru este, 2009, Premiul Revistei Muzica pentru interpretare, 2009, Premiul Uniunii Compozitorilor pentru interpretare solistică, 2007, Medalia «Meritul Cultural» conferită de Președintele României, 2004, Premiul Clubului “Liones” pentru cea mai bună interpretare din cadrul seminarului condus de James Galway, Italia, 2003, Premiul « Cella Delavrancea » pentru merite în cultură, 1991, Premiul Conservatorului « George Dima », Cluj, 1987, Premiul I  – la concursul internațional  “Concertino”, Praga,  1986, Premiul I, Concursul Național de Flaut, București, 1985, Diploma de Merit – la concursul internațional « G.B.Viotti », Vercelli, Italia, 1984 (secțiunea Muzică de Cameră).

 

A realizat, de-a lungul anilor, un număr impresionant de înregistrări (200, numai în perioada 2003 – 2004) la Societatea Română de Radio, multe dintre ele păstrate în cardex, precum și la Televiziunea Română. De asemenea, are înregistrări la societăți de radio din străinătate, realizate la solicitarea acestora: Deutschlandfunk – Köln, WDR, Bayerische Rundfunk, DRS 2, Société de Musique Contemporaine, Lausanne.

Dicografia sa cumpreinde peste 50 CD-uri publicate în România și, mai ales, la case de discuri din străinătate precum Gutingi, Cavalli și Sargasso.

Ion Bogdan Ștefănescu cântă pe un flaut Muramatsu 18 K.

Flaut Power

Flaut Power este unicul ansamblu din România format eminamente din flaute de toate mărimile, de la flautul bas până la piculină, acoperind ambitusul unei orchestre. Formația a luat naștere la începutul anului 2017 prin inițiativa Prof.univ.dr. Ion Bogdan Ștefănescu, artist care se află la pupitrul dirijoral al acesteia. Toți membrii Flaut Power alcătuiesc, totodată, clasa de flaut pe care Ion Bogdan Ștefănescu o conduce în cadrul Universității Naționale de Muzică București.

 

Debutul formației a avut loc la Palatul Cotroceni, cu ocazia unui concert extraordinar organizat de Ambasada Danemarcei. Succesul acestui eveniment a dus la o ascensiune rapidă, ansamblul Flaut Power fiind imediat invitat la emisiunea ”Masa rotundă”, produsă de Colegiul Noua Europă, moderator Valentina Sandu Dediu, la festivalul ”Chei” din cadrul Universității Naționale de Muzică București și la festivalul Săptămâna Internațională a Muzicii Noi, două ediții la rând (2017 și 2018), evenimente pentru care compozitori precum Călin Ioachimescu, Sorin Lerescu, Violeta Dinescu, Mihai Măniceanu, Iulia Cibișescu-Duran sau Gabriel Mălăncioiu au compus lucrări prezentate în primă audiție mondială.

De asemenea, ansamblul a mai susținut recitaluri în cadrul unor evenimente și conferințe organizate la Academia Română, Cercul Militar Național sau Ateneul Român, precum și în cadrul Festivalului Internațional de Poezie ”Capitale Centenare”, organizat de către Muzeul Național al Literaturii Române.

 

Repertoriul formației este extrem de variat și spectaculos, cuprinzând lucrări extrase din toate perioadele muzicale, de la Baroc, la muzica timpului nostru, incluzând și lucrări de jazz sau aranjamente de muzică tradițională (folclor românesc sau internațional).

 

Formația Flaut Power a fost selectată cu două lucrări pentru CD-ul festivalului Săptămâna Internațională a Muzicii Noi (SIMN 2019), produs de Radio România și Uniunea Compozitorilor din România, iar alte două piese dedicate formației de către Sorin Lerescu (în 2017) și Călin Ioachimescu (în 2018), au obținut Premiul Uniunii Compozitorilor din România.

4 septembrie, ora 17:00 • Foișorul din Parcul Kiseleff

PROGRAM • Flautul Fermecat

Ion Bogdan Ștefănescu, Salomeea Lois Bodea, Carina Boanță, Mihai Vaida

Wolfgang Amadeus Mozart – Der Vogelfänger bin ich ja

Wolfgang Amadeus Mozart – Du feines Täubchen, nur herein

Wolfgang Amadeus Mozart – Bei Männern, welche Liebe fühlen

Wolfgang Amadeus Mozart – Wie stark ist nicht dein Zauberton

Wolfgang Amadeus Mozart – Das klinget so herrlich

Wolfgang Amadeus Mozart – Alles fühlt der Liebe Treuden

Wolfgang Amadeus Mozart – Der Hõlle Rache kocht in meinem Herzen

Wolfgang Amadeus Mozart – Ein Mädchen oder Weibchen

Wolfgang Amadeus Mozart – Deh vieni alla finestra

Wolfgang Amadeus Mozart – Non mi dir, bell’ idol mio

Wolfgang Amadeus Mozart – Eh via buffone

Wolfgang Amadeus Mozart – Madamina, il catalogo è questo

Wolfgang Amadeus Mozart – Giovinette che fatte all’amore

Wolfgang Amadeus Mozart – Là ci darem la mano

Wolfgang Amadeus Mozart – Fin ch’han dal vino

Wolfgang Amadeus Mozart – Vedrai, carino mio tessoro

Dan Dediu – Variațiuni animate pe o temă de Mozart